De Wandeltag

Een aantal maanden geleden introduceerde Vera van verawandelt.wordpress.com de #wandeltag. Al een paar keer kreeg ik de vraag om deze lijst met vragen over wandelen in te vullen. Elke keer las ik leuk de ingevulde wandellijst van mijn collega-bloggers, maar zelf was ik nog niet zo ver. Sinds ik een paar jaar geleden last kreeg van een blessure (hielspoor of een peesplaatontsteking bij mijn hak, wie zal het zeggen) wandel ik niet meer zo veel. Tegenwoordig pak ik eerder de fiets wanneer ik behoefte heb aan een frisse neus. Maar ik realiseerde me vandaag dat ik misschien geen echte wandeltochten meer maak, maar nog wel steeds wandel. Vandaar vandaag toch mijn wandeltag-verhaal.

Wanneer wandel je?

Voor dat ik last kreeg van mijn hak/hiel wandelde ik best veel. Ik wandelde een keer per maand met een wandelclub en heb regelmatig korte wandelvakanties gedaan. Wandelingen van 15 tot 20 km waren geen probleem. Omdat wandelen erg pijnlijk werd, ging ik veel meer fietsen, maar ondertussen wandel ik weer met enige regelmaat.

Ik wandel vooral tijdens mijn vakanties, ik bezoek dan stadjes of wandel door de omgeving waarin ik verblijf. Mijn jongste zus woont in Zwitserland aan het Meer van Geneve en daar kan je heerlijk wandelen, van Villeneuve naar Montreux, een route door de wijnvelden of een wandeling door Les Grangettes, een prachtig natuurgebied. Maar als ik in Nederland ben, wandel ik ook, bijvoorbeeld door mijn eigen stad, Hilversum of in de directe omgeving. Soms fiets ik bijvoorbeeld naar ’s Graveland waar Natuurmonumenten een paar prachtige natuurgebieden heeft en loop dan door de siertuin bij Landgoed Gooilust of bij het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten. Verder heb ik al weer een paar keer meegelopen met wandelingen van ‘mijn’ wandelclub Flow.

Waar wandel je het liefst?

Het liefste wandel ik in de natuur, maar ik kan evenveel genieten van een wandeling door een stad. In februari was ik in Rome en ik heb genoten van het lopen door de stad en het dwalen door de straatjes.

Wandel je samen of alleen?

Meestal wandel ik alleen. Ik ga vaak alleen op vakantie en wandel dan dus ook alleen. Maar wandelen met de wandelclub of een vriendin vind ik zeker zo leuk.

Wat is voor jou het perfecte wandelweer?

Ik ben een mooiweerwandelaar. Niet te warm, daar kan ik niet goed tegen. Met warm weer stap ik liever op de fiets om een beetje wind ‘te vangen’. Wandelen in de regen vind ik ook niet leuk. Gewoon droog weer, niet te warm en niet te koud vind ik het prettigst.

Wat neem je mee tijdens jouw wandeling?

Ik heb geen vaste spullen die ik meeneem. Voor een langere tocht neem ik water en iets te eten mee. Een fototoestel of mijn smartphone heb ik wel altijd bij me.

Wat is jouw wandeltempo?

Ik denk dat ik tussen de 4 en 5 kilometer per uur wandel. Het is een beetje afhankelijk van waar, wanneer of met wie ik loop. Wanneer ik veel foto’s neem (paddenstoelentijd, stadswandelingen), dan gaat het tempo wat omlaag.

Op welke schoenen wandel je?

Toen ik naar Rome ging, heb ik een paar Footnotes gekocht. Fijne sneakers waar ik zalig op kan stappen. Deze schoenen lopen zo lekker, dat ik in de uitverkoop een extra paar heb gescoord. Deze zomer heb ik lekkere wandelsandalen gekocht in de uitverkoop en ik heb wandelschoenen die ik aantrek wanneer ik een echte lange wandeling (10 kilometer en meer) ga maken.

Wandel je het liefst hard of onverhard?

Onverhard loopt vaak het lekkerste. Maar wanneer je me laat kiezen tussen een mulle ondergrond, zoals zand of een stevige stoep …, nou dan weet ik het wel.

Wanneer is een wandeling voor jou geslaagd?

Eigenlijk is een wandeling bij mij snel geslaagd, wandelen is heerlijk en ontspannend. Afgelopen juni heb ik een keer gewandeld toen het voor mij te warm was. Toen vond ik het even allemaal niet zo geslaagd. Maar ja, als ik dan weer op het terras zit met een fris drankje, dan is het leed snel vergeten. Een korte wandeling in de winter of ’s avonds voor het slapen gaan is zalig, maar een langere wandeling of een stadswandeling is ook fijn. Zaterdag heb ik in ’s Graveland gewandeld op zoek naar paddenstoelen en ik heb weer genoten.

Tegenwoordig fiets ik liever dan dat ik wandel, maar lekker de natuur in is altijd fijn! Bij mooi weer moet ik er altijd even uit, op de fiets of te voet, als ik maar buiten ben (geweest)!

6 gedachtes over “De Wandeltag

  1. Pingback: Wandelen-Tag   – Vera Wandelt

  2. Pingback: Wandelen-tag - Henk-Jan van der Klis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s